Країни ЄС отримали пропозицію щодо 14-пакета санкцій проти РФ

Країни ЄС отримали пропозицію щодо 14-пакета санкцій проти РФ

Країни ЄС отримали пропозицію щодо 14-пакета санкцій проти РФ

Єврокомісія відправила до країн Європейського союзу (ЄС) проєкт пропозиції, що містить у собі 14-й пакет санкцій проти Росії. Цей пакет включає в себе обмеження на імпорт скрапленого природного газу (СПГ) з Росії, заборону на імпорт гелію, марганцевої руди та гірничних машин, а також обмеження фінансування політичних партій, неурядових організацій, тощо.

Згідно з інформацією від "Польського радіо" у пакеті йдеться про заборону перевалки російського СПГ в портах ЄС. Зокрема в порту Зебрюгге у Бельгії, а також про обмеження на російські проєкти СПГ "Арктик" та "Мурманськ".

Пакет також передбачає санкції щодо деяких суден, які належать до "тіньового флоту" Російської Федерації і транспортують російську нафту попри обмеження ЄС, забороняючи їм заходити в європейські порти. Також у пропозиції передбачено заборону на роботу в ЄС транспортним компаніям, які належать росіянам на чверть чи більше.

Крім того, Комісія підготувала список з понад 50 компаній з-за меж ЄС, які підпадають під торгові обмеження через їхню допомогу Росії у обході санкцій. На додаток до цього запропоновано заборонити фінансування політичних партій, фондів і неурядових організацій Росією, а також запропоновано символічну заборону на продаж українських творів мистецтва на європейському ринку у разі підозри на їхнє розграбування.

Щодо конкретних товарів, у пакеті не передбачено заборони на імпорт алюмінію, але передбачено заборону на імпорт гелію. Щодо експорту, заборона буде стосуватися марганцевої руди, гірничих машин, моніторів та електроніки.

Віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс підтвердив, що ЄС працює над наступним, чотирнадцятим пакетом санкцій проти Росії через її вторгнення в Україну. Попередній, 13-й пакет санкцій, був схвалений Радою ЄС 23 лютого з метою реагування на повномасштабне вторгнення Росії у відповідь на агресію проти України.